De Meest Waardeloze Website van

Sportblad Knudde

Burgemeester J. Noorland feliciteerd Henk Makkenze, veelvuldig kampioen in rolstoelbasketbal

Natuurlijk mag in ONZE HELDEN overzicht niet de naam ontbreken van HENK MAKKENZE die gewoon zijn werk deed bij Smit Slikkerveer, later HOLEC en Brush HMA.

Deze held was veelvoudig Rolstoelbaksketbal kampioen en overleed in september 2015

Sportblad Knudde volgde Henk Makkenze altijd met zijn verrichtingen als speler en later als assisent-bondscoach bij het Nederlands Dames Rolstoelbasketbal team

 

Rolstoelbasketbalicoon Henk Makkenze (66) overleden

September 2015 is Henk Makkenze overleden, een schok ging door ons heen. Deze symphatieke sportman was jarenlang onze held en oud collega bij Holec Ridderkerk en Brush HMA.

Sportblad Knudde had enige jaren geleden een exclusief interview en een speciaal nummer uitgegeven na weer een topprestatie. 

Hieronder speciaal Sportblad Knudde nummers over Henk Makkenze in 1978 (pdf) bestanden en daarnaast in 1980 ,1987 en Kerstnummer 2000: Henk Makkenze een grootheid.

Toronto 1976

De zilveren plak  met  braille inscriptie die Henk Makkenze won in 1980 in de Rijnhal in Arnhem tijdens Olympische Spelen voor Gehandicapten zoals dat toen werd genoemd.

zaterdag 26 september 2015

IN MEMORIAM HENK MAKKENZE / TOPPER IN HET NEDERLANDSE BASKETBALL / BESTE OOIT / HELD: Henk Makkenze Overleden


Ik zei het deze zomer nog tegen een paar - uiterst jonge - basketballers "Als je iets wilt, moet je het niet uitstellen, maar direct doen; het kan zomaar te laat zijn...en dan heb je er misschien spijt van..!" Welnu, terwijl ik het nieuws van het overlijden van Henk Makkenze aan het verwerken ben, denk ik "Ik had hem moeten/willen interviewen!", maar dat kan dus niet meer.

Dit soort gedachten zal iedereen van middelbare leeftijd of ouder weleens/vaker hebben, maar toch...


Ik zag Henk Makkenze zelden meer - ik woon al zo'n dertig jaar niet meer in de stad waar ik opgroeide en basketballen leerde, en kwam dus niet zo vaak meer in de hal waar Rowic speelt - en Henk kwam er ook minder door o.a. zijn gezondheid, tenminste dat hoorde ik toen ik niet eens zo heel erg lang geleden eens naar hem vroeg...

Toch ging hij nog steeds regelmatig door mijn hoofd - ik denk vaak nogal associatief, en als ik dan iets zag over bijvoorbeeld Rolstoelbasketball, zijn pupil en opvolger als 'Beste Rolstoebasketballer in de Wereld' Gertjan van der Linden was vaak een trigger voor mij - dan moest ik weer aan hem denken

Henk betekende veel voor mij, was een voorbeeld voor me. Dit terwijl ik hem ook vroeger niet eens zo heel vaak sprak. Maar als dat wel gebeurde, dan maakte hij iedere keer veel indruk op me, zei hij ook dingen tegen mij waar ik best weleens wat aan had, al was hij voor mij het meest indrukwekkend in zijn rust, onopvallendheid/gewoonheid; Henk zat in een rolstoel - hoe vaak worden mensen in zo'n stoel niet 'over het hoofd gezien'? Henk niet, al viel niet op spectaculaire acties buiten het veld - die bewaarde hij voor OP het veld! -. door een luide stem, of door zich op (de voorgrond) te dringen...Henk was een persoonlijkheid, zoals ik net al schreef, die opviel door zijn rust, zijn wijsheid, en zijn zelfvertrouwen... 


Nu ik erover nadenk, was dat misschien wel hetgeen ik het meest bewonderde in hem; toch behoorlijk zwaar gehandicapt - als ik het me goed herinner kwam hij in die rolstoel terecht doordat hij iemand die op straat lag wilde beschermen tegen het verkeer door ervoor te gaan staan, en toen werd hij zelf (ook) aangereden -, dus niet in een benijdenswaardige positie...maar zo zelfbewust, rustig, niet gefrustreerd of beperkt door al die beperkingen, maar juist gesterkt door al die ervaringen, het beste makend van die nieuwe omstandigheden... Je zou er bijna jaloers op worden, al realiseerde je jezelf tegelijk - al is dat als valide natuurlijk nooit geheel mogelijk - hoe moeilijk het bestaan moet zijn als je in zo'n stoel zit...


Henk was voor mij een Held, een voorbeeld, en een van de Allergrootsten die het Nederlandse Basketball heeft voortgebracht, en als hij voor mij al zoveel betekende, zo'n goed voorbeeld was, wat moet hij dan wel niet (geweest) zijn voor andere minder validen!?!


Hij was ook een van de pioniers die het Rolstoelbasketball, misschien wel de 'Minder Validensport in het algemeen' in Nederland en ver daarbuiten op de kaart heeft gezet, en daarmee heeft hij ongetwijfeld grote impact gehad op talloze lotgenoten.


Henk was een echte 'Topper in het Nederlandse Basketball', een HELD, de wereld zal hem missen.


Dank je wel Henk!


Ik wens zijn naasten veel sterkte, zij zullen deze bijzondere persoon natuurlijk het meest van al missen...AART DEKKER
Het bericht op de Facebook-pagina van de Dordtse Basketballvereniging Rowic, Henk's vereniging voor tientallen jaren: